Spiegel Reflex Digitale Camera (DSLR)

Tegenwoordig maak ik veel van mijn foto’s tijdens wandelingen en dergelijke met de NIKON D7200. En wel gecombineerd met een Tamronlens 16 – 300 mm. De rede hiervoor is dat ik dan niet hoef te wisselen tussen lenzen en toch onderwerpen heel dichtbij kan fotograferen en aardig ver kan inzoomen. In totaal heeft het mij zo’n € 1500,– gekost wat toch wel aan de bovengrens zit van een camera die ik daarom overal mee naar toe kan nemen. Wordt de prijs hoger dan durf ik hem misschien niet overal mee naar toe te nemen.

Ik heb wel een speciale rubberen handschoen voor de camera gekocht zodat ik meer grip heb bij het wandelen. Daar zit dan ook een plastic rechthoekje bij die je voor het achterscherm kan plaatsen, maar dan kan je heel slecht zien op een gegeven moment of je foto gelukt is.

Voorde D7200 had ik de D3100. Dat was een paar jaar geleden het consumenten instap model. Relatief gezien heel goedkoop voor een spiegelreflexcamera en daarbij 2 kitlenzen gekocht.  De standaard lenzen die je voor Nikon kan kopen. Heel handig met VR stabilisatie en automatisch scherpstellen.

Ik kreeg toen van een kennis de mogelijkheid twee van zijn lenzen over te nemen. Een grote Zoomlens, die je wel helemaal zelf scherp moet stellen en een goede 18-250mm lens. En dan merk je ineens wat voor een verschil een goede lens maakt ten opzichte van een “gewone” lens.

Na er ongelooflijk veel foto’s mee gemaakt te hebben begon het scherpstellen van de lens een beetje te haperen, en natuurlijk net voor een mooie reis naar Noorwegen. We moesten er niet aan denken dat ie ermee uit zou scheiden tijdens onze reis dus op zoek gegaan naar een nieuwe camera.

Na lang zoeken kwam ik achter het volgende. Ik moest een keuze maken tussen een toestel met een gecropte sensor of Full Frame gaan. Het grote verschil zit hem in de afdrukkwaliteit voor met name groot drukwerk. En zo heeft full frame nog wat voordelen over een gecropte sensor, maar daar was de prijs dan ook naar.

Omdat ik graag fotografeer en de camera makkelijk overal mee naartoe wil nemen heb ik voor de gecropte versie gekozen.

Dan blijven er bij NIKON 3 series over. Weer een D3000 serie of omhoog gaan naar D5000 serie of de D7000 serie. Omdat bij de D7000 serie stond voor de ambitieuze amateur fotograaf sprak mij dat wel aan en heb ik daarvoor gekozen. Daar kunnen gewoon weer de Kitlenzen op die ik al had, maar zoals al geschreven koos ik voor de Tamron lens tot 300 mm zoombereik.

Ik vond het wel aardig wat geld, maar we wisten dat het aan mijn fotograferen wel besteed was. Uiteindelijk om de grote (relatief gezien) uitgave wat zachter te maken had ik de oude camera met hele goede lens verkocht, uiteraard er wel bij verteld dat soms wat moeite had met scherpstellen.